Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek drożdżowy z bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 25 dag
masło 15 dag
żółtko jajek 4 szt
mleko 1/2 szklanki
drożdże 3 dag
bakalie 10 dag
orzechy włoskie 5 dag/posiekanych
cukier waniliowy 1 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek drożdżowy z bakaliami

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( bez cukru i bakali|). Ciasto położyć na ściereczkę, luźno zawiązać, następnie włożyć do naczynia z zimną wodą i pozostawić na noc. Po czym wyjąć ze ściereczki, dodać cukier, zagnieść ponownie ciasto, przykryć i odstawić ponownie na godzinę do podrośnięcia. Formę posmarować olejem, przełożyć ciasto, posmarować rozmąconym białkiem jaja, posypać bakaliami wymieszanymi z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć mazurek, przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.02.2016 11:00
Bardzo dobry
mysza75 02.02.2016 10:57
fajne ciacho zjadłabym oj zjadła
Damiano
Damiano 02.02.2016 07:07
smaczne ciasto
Marta1986 01.02.2016 21:12
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak