Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 4-5 szt
kość 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
majeranek do smaku
śmietana 12% 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :)

Kroki postępowania

1
Kość wędzona zalać wodą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i zagotować.
Krok 1 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
2
Buraki obrać i pokroić na ćwiartki.
Krok 2 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
3
Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone buraki. Gotować do miękkości.
Krok 3 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
4
Następnie buraki i kość wędzoną z wywaru wyciągnąć. Buraki ostudzić.
Krok 4 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
5
Kilka łyżek wywaru przelać do miski, dodać śmietanę i mąkę i przygotować zawiesinę.
Krok 5 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
6
Zawiesinę zahartować i przelać do wywaru.
Krok 6 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
7
Ostudzone buraki (ilość wg uznania, ja starłam 5-6 ćwiartek) zetrzeć na grubych oczkach.
Krok 7 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
8
Starte buraczki przełożyć do garnka.
Krok 8 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
9
Na koniec doprawić do smaku.
Krok 9 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto
10
Podawać np. z gniecionymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
Krok 10 - Masło maślane, czyli buraczkwoy barszcz :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 29.08.2014 15:02
apetyczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak