Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło klarowane - Ghee

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło niesolone 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Masło klarowane - Ghee

Masło przekładamy do rondelka lub garnka o grubym dnie.
Na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia podgrzewamy masło aż się rozpuści, nie mieszamy.
Gdy masło zacznie się delikatnie gotować na wierzchu utworzy się biała piana, nie mieszamy jej.
Utworzą się jakby trzy warstwy:na wierzchu biała piana, pośrodku klarowane masło, na dnie warstwa innych substancji.
Za pomocą łyżki ściągamy z wierzchu pianę, robimy to delikatnie, aby nie naruszyć osadu z dna.
Masło gotujemy w zależności od ilości: 200 g - ok. 10 minut, 1 kg - ok. 30 minut.
Podczas gotowania sukcesywnie usuwamy pianę tworzącą się na wierzchu masła.
Dobrze sklarowane masło jest lekko złote, stąd też nazwa "złote masło".
Nie może być ciemne, bo utraci swój nieco orzechowy posmak.
Gotowe masło za pomocą chochelki przelewamy do słoiczka, uważając by nie wlać substancji wytrąconych z dna garnka.
Masło odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone masło nabiera kremowego koloru.
Słoiczek zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki - co znacznie przedłuży jego termin do spożycia.
Masło klarowane możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy - nawet 15.
Możemy je także używać kilkukrotnie.
W takim celu po każdym smażeniu masło przecedzamy, aby pozbyć się resztek ze smażenia.
Używamy dopóki jest jasne i ładnie pachnie, gdy już ściemnieje masło należy wyrzucić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 28.02.2014 21:22
Dziękuję bardzo :)
ao_12 26.02.2014 19:39
też sama robię maslo klarowane
Lidzia 26.02.2014 18:55
Sprawdzony i przydatny przepis.
patryska76 26.02.2014 18:51
Przydatny przepis ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak