Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa cukrowa Elfi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
glukoza 2 łyżeczki
cukier poder 700 g

Przepis i sposób przygotowania na: Masa cukrowa Elfi

Kroki postępowania

1
W gorącej wodzie rozpuściłam żelatynę a następnie dosypałam glukozę. Wyszło mi ok 0,5 szklanki, ale broń boże całej nie zużywajcie! Wyjdzie Wam masy cukrowej na 2 tygodnie roboty... Całość wymieszałam.
Krok 1 - Masa cukrowa Elfi foto
2
Proponuję dodać jakiegoś olejku zapachowego. Wsypałam około szklankę cukru pudru do miski. Ja cukier puder robię sama - mielę zwykły cukier w młynku do kawy. I tak dolałam ok połowę wywaru z żelatyny i glukozy. I teraz już z górki...ciągle mieszamy i mieszamy....i dosypujemy cukru pudru..i mieszamy aż wyjdzie plastelina.Cukier puder wchodzi chętnie i obficie w całą masę. Masa musi być plastyczna, i możliwa do rozwałkowania.
Krok 2 - Masa cukrowa Elfi foto
3
Wałek można posypać lekko męką ziemniaczaną aby się nie przyklejał.Część masy zabarwiłam sobie na niebiesko i zielono. Wałkujemy na cieniutki placek i wycinamy foremkami dowolne wzroki
Krok 3 - Masa cukrowa Elfi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 09.10.2012 07:10
śliczne te motylki :)
Kaja35 06.10.2012 07:03
świetny pomysł
Juleczka20 05.10.2012 09:35
biore do siebie:) ostatnio jak robiłam masę to nic z niej nie chciało wyjść nie mówiąc że bardzo szybko zaczęła sie kruszyć
Juleczka20 05.10.2012 09:35
biore do siebie:) ostatnio jak robiłam masę to nic z niej nie chciało wyjść nie mówiąc że bardzo szybko zaczęła sie kruszyć
Anna169Hosz 05.10.2012 09:24
Śliczne motylki!
Kasia35 05.10.2012 08:51
super
andrzej10 05.10.2012 07:59
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak