Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do mięs

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej rzepakowy 4 łyżki (tłoczonego na zimno)
sos sojowy 3 łyżki (indonezyjskiego)
ocet balsamiczny 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
miód 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do mięs

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości). Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przyrządzić je w następujący sposób (tutaj użyłam polędwicy wieprzowej): Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony...
Krok 1 - Marynata do mięs foto
2
Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.
Krok 2 - Marynata do mięs foto
3
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Marynata do mięs foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 07.09.2014 21:55
super marynata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak