Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

900g marchewki
2 cebule
2 pietruszki
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 l bulionu drobiowego
250ml soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
szczypta mieszanki przypraw chilli
50g masla

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 80 g
jogurt naturalny

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

Kroki postępowania

1
Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę drobno posiekać.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, posolić. Następnie dodać marchew, pietruszkę, starty imbir, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalać bulionem drobiowy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu miękkości warzyw.

Krok 1 - Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii foto
2
Po tym czasie doprawić chilli, sokiem z cytryny i miodem. Następnie zblenderować na krem.
Krok 2 - Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii foto
3
Krem marchewkowy podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i jogurtem naturalnym.
Krok 3 - Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 27.01.2016 09:22
Pyszna zupka!
anka1988 26.01.2016 18:14
co za smaczna zupka!
noninka77 26.01.2016 18:12
Fajny przepis☺
Kulinarna Ja 26.01.2016 16:52
Muszę ją wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak