Przepis i sposób przygotowania na: Mani tarty z ciałą czekoladą i truskawkami
Następnie dodajemy jajko, żółtko i kakao i zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na 30 min.do lodówki.
Po upływie 30 min wyjmujemy ciasto z lodówki,wałkujemy je na grubość około 2 milimetrów i wykładamy nim dokładnie foremki do mini tart ( foremki należy wcześniej dokładnie posmarować masłem żeby ciasto nie przywarło)
Piec w nagrzanym piekarniki do 170°C 15-20 min.
Ciasto należy obciążyć nakładając na nie kawałek papieru do pieczenia i np.suchy groch lub specjalne kuleczki ceramiczne
Przygotowujemy krem: Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wkładamy do głębokiej miski.
Następnie rozrabiamy żelatynę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy na bok.
W rondelku zagotowujemy śmietankę i zalewamy nią czekoladę,dokładnie wszystko mieszamy do czasu połączenia się składników.
Następnie dodajemy rozrobioną żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy,odstawiamy do przestudzenia.
Truskawki umyć,oderwać ogonki i pokroić w kostkę,wyłożyć nimi dna tartelettek z ciasta.
Zimnym kremem lekko tężejącym zalać mini tarty,ozdobić truskawkami i odstawić do czasu zastygnięcia się kremu ( najlepiej do lodówki).