Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkiem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić dołek, wsypać cukier, wbić jajko, dodać żółtka i śmietanę. Zimną margarynę wkroić do ciasta i siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Mak do przełożenia.
Masę makową wyłożyć do makutry, dodać miód oraz pozostałe składniki. natomiast jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy makowej i porządnie utrzeć wałkiem.
Dwa jabłka obrać, usunąć nasiona i pokroić na ósemki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki na pergaminie, wyłożyć na ciasto masę makową, wyrównać, a w mak powkładać kawałki jabłka.ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut.
Cukier puder wymieszać z wiórkami kokosowymi i posypać upieczone i ostudzone ciasto.
Smacznego!