Przepis i sposób przygotowania na: Makowe ciasteczka z dżemem
Mąkę przesiać i wymieszać z makiem a następnie dodać do masy maślanej i wymieszać ręcznie.Powstanie dość gęste i kruszące się ciasto.
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Kuleczni spłaszczamy dłonią a następnie za pomocą np.kieliszka wykrawamy kółeczka,brzegi zbieramy i znów formujemy z nich kulki (zdjęcie nr.2)
Ciasteczka pieczemy około 14 min.w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) lub 180°C (grzanie tradycyjne)
Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika trzymamy je jeszcze około 5 min,na blaszce i dopiero zdejmujemy.
Dżem podgrzewamy w rondelku a następnie smarujemy nim ciasteczka i sklejamy po dwa.Przełożone ciasteczka zanurzamy do połowy w białej czekoladzie roztopionej w kżpieli wodnej.
Gotowe ciasteczka odkładamy do zastygnięcia.
Smacznego :)