Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronówka kurkowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszane makarony 40 dag
kurki 40 dag
mleko 2 szkl
mąka 5 dag
margaryna 15 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól
mozarella 1/2 szt
żółtko jajek 2 szt
żółty ser starty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronówka kurkowa

Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, wymieszać z 5 dag margaryny i żółtkami. 5 dag margaryny stopić, dodać mąkę, mieszając dusić minutę na małym ogniu. Dodać mleko i liść laurowy, gotować 2 min. Usunąć liść, a beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia, dodać mozarellę. 1/3 sosu dodać do makaronu, doprawić do smaku. Kurki oczyścić, podsmażyć na 5 dag margaryny, dusić ok. 10 min. Połączyć z makaronem. Do nałuszczonej formy żaroodpornej nałożyć makaron, zalać beszamelem i posypać serem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 07.05.2013 23:15
ciekawy przepis
RenataZ-et 03.11.2012 08:13
super
caralajna 29.10.2012 07:04
ciekawy przepis, w takiej postaci kurek jeszcze nie jadłam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak