Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym
W dużym garnku przygotowujemy wrzątek do gotowania makaronu.
Dno naczynia żaroodpornego nacieramy oliwą.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i minutkę smażymy. Dodajemy szpinak i odrobinę wrzątku (żeby nie spalił się czosnek, a szpinak się szybciej rozmroził) i smażymy na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi i odparuje z nadmiaru wody. Dodajemy fetę i mieszamy aż się rozpuści i połączy ze szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie makaronowe muszle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (mają być lekko twarde, ale już elastyczne). Odcedzamy, skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy sos: z mąki i masła robimy zasmażkę. Doprawiamy solą i startą gałką. Mieszając dodajemy śmietankę zahartowaną wrzątkiem (uważamy,żeby nie porobiły się grudki, dodajemy przecier pomidorowy i trochę wrzątku żeby rozrzedzić sos. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
Nadziewamy muszle farszem ze szpinaku i fety i układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.
Przełączamy piekarnik na funkcję grilla, wierzch muszli posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.