Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron rurki zapiekany z aronią, jabłkami i twarogiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron rurki 500 g
jabłka 2
aronia 100 g
rodzynki 1/2 szkl
twaróg 275 g
miód płynny 100 g
cukier brązowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron rurki zapiekany z aronią, jabłkami i twarogiem

po 3 łyżki kolorowych wiórek kokosowych(np. białe, zielone, różowe)
tłuszcz (np. olej) do wysmarowania naczynia do zapiekania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do garnka. Do gorącego dajemy miód i cukier i dokładnie mieszamy (cukru możemy dać więcej jeśli ktoś preferuje). Jabłka kroimy w kostkę, ser rozdrabniamy palcami i dodajemy do makaronu. Na końcu dodajemy rodzynki i aronię, mieszamy. Duże naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego makaron i delikatnie ugniatamy łyżką. Posypujemy wiórkami i zapiekamy około 20 minut (przez pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Gotowy makaron po nałożeniu na talerz możemy polać śmietaną wymieszaną z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 05.03.2014 17:08
nie przepadam za makaronem, ale to danie wygląda nadzwyczaj apetycznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak