Przepis i sposób przygotowania na: Makaron rurki zapiekany z aronią, jabłkami i twarogiem
tłuszcz (np. olej) do wysmarowania naczynia do zapiekania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do garnka. Do gorącego dajemy miód i cukier i dokładnie mieszamy (cukru możemy dać więcej jeśli ktoś preferuje). Jabłka kroimy w kostkę, ser rozdrabniamy palcami i dodajemy do makaronu. Na końcu dodajemy rodzynki i aronię, mieszamy. Duże naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego makaron i delikatnie ugniatamy łyżką. Posypujemy wiórkami i zapiekamy około 20 minut (przez pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Gotowy makaron po nałożeniu na talerz możemy polać śmietaną wymieszaną z cukrem.