Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magiczne ciasto czekoladowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
mleko 500 ml
cukier brązowy 200 g
kakao 40 g
mąka tortowa 70 g
masło lub margaryna 125 g
sok z cytryny kilka kropel
woda ciepła 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Magiczne ciasto czekoladowe

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm.
Piec około 50 minut w temp. 150st. Polać np. stopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.01.2015 16:03
wygląda rzeczywiście niesamowicie, aż chce mi się takie zrobić :)
Klausia 13.01.2015 00:21
czary mary :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak