Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lunchbox z czerwoną soczewicą z kurczakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Podstawą lunch boxa jest czerwona soczewica z dodatkiem rukoli, upieczonego buraka oraz uduszonego fileta z kurczaka, ostrości całej potrawie dodają kiełki rzodkiewki. Dodatek to sałatka z rukoli z serem pleśniowym z z winogronem i mini kiwi.

Składniki:

danie główne

soczewica czerwona 0.2 kg
burak upieczony 1 szt.
rukola 1 garść
filety z kurczaka 1 szt.
kiełki rzodkiewki 1 garść
olej czosnkowy 1 duża łyż.

sałatka

rukola 1 garść
ser pleśniowy 10 dag
winogrona czerwone 10 szt.
mini kiwi 10 szt.
miód 1 mała łyż.
sok pomarańczowy 1 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Lunchbox z czerwoną soczewicą z kurczakiem

Umyty burak zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku. Filet z kurczaka doprawiony pieprzem ziołowym i solą wkładamy do rękawa i pieczemy ok. 30 min. W tym czasie gotujemy czerwoną soczewicę . Na rukoli układamy kolejno soczewicę, upieczony, obrany i pokrojony w cienkie plastry burak, następnie upieczony i pokrojony w kostkę filet z kurczaka, który pokrywamy kiełkami z rzodkiewki.  Przed spożyciem całość polewamy łyżką czosnkowej oliwy. 
Sałatka to mieszanka rukoli, ser pleśniowy pokrojony w kostkę, ciemne winogrona i przekrojone mini kiwi. Całość polewamy sokiem z pomarańczy wymieszanym z łyżeczką miodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak