Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś wędzony marynowany z koperkiem i chili

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś wędzony 250 g
papryczka chili 1 średnia
ocet 10 % do smaku
koper mały pęczek
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
peperoncino suszone 1-2 szt.
cytryna 1 szt.
woda 1 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś wędzony marynowany z koperkiem i chili

Z wody, octu, jarzynki, cukru zagotować marynatę z dodatkiem suszonego peperoncino oraz suszonego czosnku niedźwiedziego - ostudzić.
Łososia pokroić w cieniutkie płatki (dobrze kroi się lekko zmrożony) lub użyć łososia wędzonego sałatkowego.
Koperek posiekać, a chili pokroić w niewielkie kawałki.
Ostudzoną marynatę (w temperaturze pokojowej) wlać do słoika, dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, posiekany koperek i chili, a następnie włożyć łososia.
Całość przemieszać i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 22.08.2012 20:22
z chęcią bym spróbowała choć do smakoszy ryb nie należę
Pietruszka 20.07.2012 12:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak