Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na parze
Z tego przepisu dowiesz się nie tylko jak zrobić łososia z pary z porem, ale także jak przygotować pyszny dodatek: puree z bobu. Takie danie będzie nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentujące się na talerzu.
Bób gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki.
Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Por siekamy w cienkie talarki. Układamy na filecie z łososia. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Na pierwszej półce parowaru układamy mini marchewkę i gotujemy ją przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy na nią drugą półkę z filetem z łososia i gotujemy jeszcze 10 minut.
Patelnię podgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy przez minutę obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek. Wrzucamy bób i smażymy razem przez 3-4 minuty, podlewając odrobiną wody.
Bób dokładnie miksujemy blenderem. Wlewamy śmietanę roślinną i ponownie miksujemy.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Łososia podajemy z puree z bobu i mini marchewką.