Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ljutenica - pikantna pasta bałkańska

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
bakłażan 2-3 duże
cebula biała 3 duże
pomidory 1 kg
koncentrat pomidorowy 400 ml
papryczka chilli marynowana
olej słonecznikowy 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat gruboziarnista
cząber do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 2-3 łyżki
kozieradka do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
czosnek kilka ząbków
cukier kryształ

Porada

Marynowane chili można zastąpić świeżym, które trzeba udusić z pozostałymi warzywami, albo użyć sproszkowanego. * Najlepiej nadają się pomidory o niskiej zawartości soku np. Lima, ale muszą być bardzo dojrzałe.

Przepis i sposób przygotowania na: Ljutenica - pikantna pasta bałkańska

Kroki postępowania

1
Warzywa umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do foliowego rękawa lub worka do pieczenia - posolić, skropić olejem.
Krok 1 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
2
Zamknąć woreczek i pozostawić na kilka chwil, aż warzywa zaczną puszczać sok - wymieszać i udusić do miękkości w mikrofalówce lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Krok 2 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
3
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
4
Pomidory sparzyć, pokroić w mniejsze kawałki, lekko posolić i dusić pod przykryciem, aż się rozgotują - odkryć i odparować - zmiksować (można przetrzeć przez sitko). Dodać koncentrat pomidorowy i olej - wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
5
Warzywa zmiksować pulsacyjnie z sosem pomidorowym, dodając przyprawy, zgnieciony czosnek oraz marynowane chili (do smaku) - przesmażyć do chwili, aż pasta uzyska odpowiednią konsystencję.

Gorącą pastę zapakować do małych słoiczków i zapasteryzować 15-20 minut.
Krok 5 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 10.04.2015 08:58
jakie kolorowe ;-)
Habibi 13.09.2014 14:29
ja również ją lubię, bo jest dobra jako dodatek do wielu dań - zmieni nawet banalną kanapkę z serem :)
Wacław 10.09.2014 10:18
moje ulubione smaki,bardzo lubię takie pasty do kanapek ,dla mnie przepis na 5/5 :-)
kloruś 09.09.2014 20:08
wyglądają obłędnie! jestem bardzo ciekawa smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak