Przepis i sposób przygotowania na: Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki
2. Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.
3. Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, potaż i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
4. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem do 150 st. C). Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć potrzebne elementy.
7. Wycięte części piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia zamienić blachy miejscami. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie jest to konieczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Piernikowe ciastka twardnieją po upieczeniu i wówczas wymagają przynajmniej tygodniowego leżakowania. Ja moje zamknęłam w szczelnej puszcze z dodatkiem kawałków jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia. Do puszek zaglądamy co 2-3 dni i wymieniamy jabłko na świeże.
8. Na lukier: ubić białko ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na gruby lukrowy krem.
9. Lukier można rozprowadzać na ciastkach za pomocą woreczka z uciętym rogiem albo małymi pędzelkami. Polecam lukrować ludziki dopiero po ich zmięknięciu.