Ziemniaki rozgnieść ( najlepiej ciepłe, można podgrzać w kuchence). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, zamieszać, posypac łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy to zrobią, wsypać mąkę do miski, dodać rozczyn, posolić i mieszając dodawać olej , rozgniecione ziemniaki i wodę, do konsystencji gęstej śmietany. Ubić łyżką drewnianą, do odstawania ciasta od boków miski. Postawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż podwoją objętość.
Rozgrzać na patelni olej ( niewiele, bo strasznie piją) i kłaść po kilka owalnych placków, jak na racuchy. Smażyć pod przykryciem aż góra będzie ścięta, a spód się przyrumieni. Uzupełniać olej. Po przewróceniu na drugą stronę, dosmażać odkryte. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu. Podawać z gotowaną kapustą, najlepiej kiszoną, z przyprawami.