Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosze

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
ziemniaki 20 dag
drożdże 3 dag
mleko 400 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Langosze

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, a następnie rozgnieść na puree.
Krok 1 - Langosze foto
2
Z drożdży przygotować rozczyn, wymieszać je w połowie mleka wraz z cukrem oraz paroma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Langosze foto
3
Do mąki dodać sól, olej, wystudzone puree ziemniaczane, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko - w takiej ilości aby po wyrobieniu ciasto było gładkie i powinno odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Langosze foto
4
Po wyrośnięciu odrywać kawałki ciast i formować okrągłe langosze o grubości 1-1,5 cm (wielkosć wg uznania). Langosze smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone langosze odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.
Krok 4 - Langosze foto
5
Gotowe langosze podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. Ja podałam langosze z sosem pomidorowym, smażonymi kiełbaskami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Langosze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 23.08.2014 07:49
apetyczne
Wafelek2601 24.07.2014 08:42
bardzo dobre
ppaulina 19.07.2014 22:09
z chęcia bym skosztowała
JOANNA16 18.07.2014 09:30
wygląda smacznie))
gusia1000 17.07.2014 20:56
1 raz słyszę taka nazwę dania, ale że jest z Węgier, to się nie dziwię. Smakowało by mi to.
marcia7 17.07.2014 18:01
ja na Węgrzech jadłam takie bladsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak