Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz po mojemu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 4 sztuki
mąka pszenna 400
drożdże świeże 40 g
mleko 1 szklanka
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
ser żółty 50 g

Porada

Można polać kwaśną śmietaną i posypać czosnkiem ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz po mojemu

Z drożdży zrobić zaczyn: łyżeczka cukru, łyżka mąki, mleko 50 ml. Poczekać aż zwiększy swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto.
Uformować wałek i podzielić na 5 części .
Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją i poczekać chwilę aż wyrosną.
Ok. 10-15 minut.
Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczyć palcami na placek o grubości około 0,5 cm i ostrożnie włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu wyłożyć langosza na ręcznik papierowy.
Najlepiej smakuje posypany startym serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 24.09.2015 11:18
Bardzo apetycznie go zaprezentowałaś, aż chce się otworzyć buzię :)
IKrakowianka 23.09.2015 23:31
pysznie tutaj :)
Lucan 23.09.2015 19:03
od dawna chciałem spróbować
Adamorek 23.09.2015 15:43
jak na węgierskich wakacjach
Wafelek2601 23.09.2015 14:20
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak