Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki duszone na maśle mrożone na zapas

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1 kg
masło 10 dag
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki duszone na maśle mrożone na zapas

Grzyby oczyścić wstępnie z igliwia , liści , obciąć końce ogonków pobrudzone ziemią . Wrzucić do miski z zimną wodą - wymieszać grzyby tak by ,,paprochy" wypłynęły na górę - zlać zabrudzoną wodę . Ponownie zalać wodą i znów zlać paprochy. A trzeci raz zrobić odwrotnie - zebrać grzyby pozostawiając na dnie miski resztki piasku , który się wypłukał.
Kurki wysypać na kuchenne ściereczki lub ręczniki papierowe i osuszyć. Duże egzemplarze pokroić na kawałki , odciąć długie ogonki .
Na bardzo dużej głębokiej patelni ( ja to robię w takim niby woku firmy BergHoff - średnicy 36 cm ) roztopić masło. Wsypać kurki i potrząsając patelnią smażyć aż odparuje sok który się wydzieli na początku smażenia ( u mnie porcja kilogramowa od wrzucenia na patelnię ogrzewa się ok. 15 minut).Lekko posolić. Gdy grzyby są już suche - wyłączyć gaz - grzyby przełożyć do pojemniczków przeznaczonych do mrożenia ( wkładam ciepłe by mi masło nie zastygło na patelni- ma być oblepione wkoło kurek z z nimi zamrożone). Jak kurki ostygną - zamknąć szczelnie pojemniki i umieścić w zamrażarce. * Po usmażeniu dzielę na 5 porcji . Mrożę w pojemniczkach . Po tygodniu wyjmuję z pojemników i wsadzam w woreczki - po prostu w ten sposób zajmują mi mniej miejsca w szufladzie zamrażarki , a i pojemniczki mam wolne. Grzyby mogła bym jadać cały rok - a kurki szczególnie . Niestety - sezon jest krótki . Trzeba więc zorganizować sobie zapas na pozostałą część roku . Najgorsze jest to , że u mnie zaopatrzenie w grzyby polega na kupieniu ich na rynku lub od znajomego grzybiarza .Kosztuje to niebotycznie ale czego nie robi się dla przyjemności ich jadania .Kiedyś mroziłam obgotowane - teraz wrzucam je na masło i duszę .Takie mi bardziej pasują .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 28.11.2013 16:48
Też mrożę,zarówno obgotowane jak i podsmażone.Warto!
adelajda 28.11.2013 11:54
mrożę wszystkie grzyby na zapas :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak