Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z curry
2. Kroimy filety z kurczaka w kostkę.
3. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony czosnek i pół papryczki chilli. Po chwili gdy oliwa przejdzie ich smakiem dodajemy kurczaka.
4. Kurczaka przyprawiamy w garnku 1 czubatą łyżeczką przyprawy do gyrosa, 1 łyżeczką białego pieprzu, 1 łyżką imbiru, połową paczki przyprawy curry, łyżeczką bazylii i łyżeczką kolendry. Całość solimy i mieszamy.
5. Gdy kurczak się nieco zarumieni podlewamy go nieco wodą aby utworzyć sos. Podlewaj wodą regularnie, aby było wystarczająco dużo sosu, tylko pamiętaj że sos ma być gęsty więc dodawaj na raz tylko ok. 20 ml wody.
6. Pokrój:
- marchewkę w słupki o długości ok. 3-4 cm
- paprykę w słupki o długości ok. 2-3 cm
- pieczarki w paski a potem jeszcze raz na pół
- cebulę w "piórka"
Całość wrzuć do garnka i wymieszaj.
7. Dolej 2-3 łyżki sosu sojowego.
8. Całość duś przez 7 minut i mieszaj co chwilę. Jeśli będzie taka potrzeba podlej wodą. (sos MUSI być gęsty)
9. Do całości dodaj ryż i wymieszaj dokładnie. Danie podaj najlepiej w głębokim naczyniu lub misce.
SMACZNEGO!!!