Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście piwno - orkiszowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 600 g
graham orkiszowy 250 g
piwo 250 ml
słodko - pikantny sos chili 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
olej rzepakowy do smażenia
figi do dekoracji
liście papryki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście piwno - orkiszowym

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na plastry (nie muszą mieć idealnych kształtów). Przełożyć do misy, dodać słodko - pikantny sos chili i łyżeczkę papryki słodkiej mielonej. Oprószyć świeżo mieloną solą morską i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
Krok 1 - Kurczak w cieście piwno - orkiszowym foto
2
W naczyniu umieścić graham orkiszowy, piwo, jajo, oregano oraz pozostałą paprykę. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz solą morską. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 2 - Kurczak w cieście piwno - orkiszowym foto
3
Do przygotowanego ciasta przełożyć kawałki kurczaka w marynacie. Wymieszać.
Krok 3 - Kurczak w cieście piwno - orkiszowym foto
4
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Delikatnie wkładać kawałki kurczaka w cieście i smażyć po 2 - 3 minuty z każdej strony. Podawać gorące udekorowane figami i listkami papryki.

Smacznego :)
Krok 4 - Kurczak w cieście piwno - orkiszowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.07.2014 15:25
świetny przepis wart wypróbowania
V_kuchareczka 17.09.2013 21:55
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak