Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Tikka masala
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.
Zalewamy olejem , dokładnie mieszamyi obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.
Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy.
SOS:
Na patelni ( a używam granitowego woka ) rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.
Przesmażamy ok. minutkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy jogurtem.
Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).
CAŁOŚĆ:
Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorące!
Z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!