Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po kreolsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyzki
mieszanka przypraw Cajun 2 łyzki
oliwa 0,5 szkl
cebula 1 szt
żółta papryka (świeża) 1 szt
bulion warzywny 400 ml
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta

Porada

Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany ( np. sojowej ). Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po kreolsku

Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy.

Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski.

w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.

Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.

W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.

Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.

Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę.

Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion.

Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron.

Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak