Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po amerykańsku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzie kurczaka 8 sztuk
sos sojowy 1 łyżka
miód 3 łyżki
oliwa 8 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
musztarda dijon 1 łyżka czubata
ocet winny 2 łyżki
ketchup 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po amerykańsku

W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę: do dość dużej miski wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki białego octu winnego, sól i pieprz.

Marynatę dokładnie mieszamy. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 1 godz. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 22.01.2013 12:42
ciekawie
AURELKA 28.11.2012 12:49
uwielbiam takie dania pycha
Wiesława1 28.11.2012 12:04
super
SmakChwili 28.11.2012 11:57
ale mi ślinka cieknie...
mela25 28.11.2012 11:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak