Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kumkwaty kandyzowane

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kumkwat 200 g
cukier kryształ 1 szkl.
woda 1 szkl.
cytryna 1 duża

Porada

Można gotować przez 1-2 dni, co kilka godzin, po troszkę - za każdym razem pozostawiając do zupełnego ostygnięcia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kumkwaty kandyzowane

Kroki postępowania

1
Kumkwaty umyć, sparzyć i osączyć - pokroić w cienkie plasterki.
Krok 1 - Kumkwaty kandyzowane foto
2
Z wody i cukru ugotować syrop i odparować do ok. połowy objętości.
Krok 2 - Kumkwaty kandyzowane foto
3
Włożyć plasterki kumkwatów i gotować na małym płomieniu, aż staną się szkliste.
Krok 3 - Kumkwaty kandyzowane foto
4
W czasie gotowania wycisnąć sok z dużej cytryny.
Krok 4 - Kumkwaty kandyzowane foto
5
Dolać do garnka, co zapobiegnie krystalizowaniu syropu.
Krok 5 - Kumkwaty kandyzowane foto
6
Gdy usmażone kumkwaty ostygną, wstawić garnek do lodówki na całą noc lub na dobę.
Krok 6 - Kumkwaty kandyzowane foto
7
Dokładnie odcedzić, przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Krok 7 - Kumkwaty kandyzowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.02.2015 08:19
Ja znam je od ok. 20 lat, ale dawniej ich nie kupowałam, bo przerażała mnie ich cena - ale w hipermarketach były od wielu lat dostępne. Zazwyczaj leżą wśród innych cytrusów, tyle, że są drobniutkie i podłużne jak większe kulki winogron :) Teraz można je czasami kupić w promocji po 20zł/kg, a widywałam je również po 65zł! Robiłam z nich już nalewkę - super cytrusowy smaczek :)
Hrabina w kuchni 10.02.2015 21:01
Jakie to musi być pyszne...
caralajna 10.02.2015 15:54
to dla mnie nowość, muszę się dokształcić ;)
W poszukiwaniu inspiracji 10.02.2015 14:28
Uwielbiam kumkwaty ;) kandyzowane muszą być nieziemsko smaczne.
olyabuziaczek 10.02.2015 13:44
cos nowego
mirosława4 10.02.2015 13:43
nigdy nie robiłam , może czas wypróbować
Habibi 10.02.2015 13:09
do ciast i deserów, lodów, drinków, czekoladek :)
Lucan 10.02.2015 13:06
do czego można go użyć?
Marta Ryżek-Kalkowska 10.02.2015 12:56
FAJNY POMYSŁ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak