Przepis i sposób przygotowania na: kryzysowa sałatka z chorizo, suszonymi pomidorami i oliwkami
sos do sałaty:
oliwę z suszonych pomidorów wymieszać z sokiem cytryny i miodem, do całości dodać posiekany koperek oraz doprawić pieprzem i solą.
chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć z obydwu stron na suchej patelni do zarumienienia się kiełbaski. Następnie odłożyć na ręcznik papierowy.
kromkę chleba pokroić w pasy, bądź kostkę i podpiec w piekarniku aż zrobią się chrupiące grzanki (ja wybrałam chleb cebulowy, dodał sałatce fajnego smaku)
pomidory suszone, oliwki i pikle pokroić w dowolne kształty (i tak zaraz zostanie spałaszowana) a sałatę porwać na drobniejsze części.
Na talerzu rozłożyć sałatę, dodać pomidory suszone, pikle, oliwki i chorizo, następnie polać sosem i dodać grzanki. Całość posypać grana padano.
I dzień staje się piękniejszy! :)