Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z mascarpone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, kruche babeczki napelnione kremem z mascarpone i owocami. Idealne na przyjęcia i niedzielne spotkania przy kawie

Składniki:

Kruche babeczki z mascarpone

mąka 600 g
masło 40 dag
cukier puder 200 g
żółtko jajek 4 sztuki
sól 1 szczypta
serek mascarpone 20 dag
śmietanka kremowa 400 g
owoce 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z mascarpone

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.

Ciasto:

Mąkę przesypuję przez sitko. Dodaję sól, cukier. Żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Wkładam do woreczka i odstawiam do lodówki na min 20 min.
Foremki smaruję roztopionym masłem. Ciasto dzielę na 14 kulek i wylepiam nim foremki. Dziurkuję widelcem. Na ciasto rozkładam folię aluminiową i wsypuję po trochę fasoli, żeby babeczki zachowały kształt foremki. Piekę ok. 12 min po czym ściągam folię i dopiekam ok. 3 min do uzyskania lekko złotego koloru. Wykładam z piekarnika i studzę na kratce bez foremek.

Masa:
Śmietanę ubijam i pod koniec dokładam cukier. Po chwili mieszania dodaję ser. Mieszam do połączenia się składników. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam masą babeczki. Dekoruje owocami wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak