Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem

5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Krokiety z mięsem to danie, które w latach 90 bardo często gościło na polskich stołach. Ich smak pamięta każdy, ale może nie każdy pamięta, jak odczarować ich smak, który tak dobrze pamiętamy z rodzinnego domu. Nie zapomnijcie, że najlepiej smakują z barszczem czerwonym Kucharek!

Składniki:

Naleśniki:

jajka duże 2 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
woda gazowana 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
Szczypiorek liofilizowany Prymat 1 łyżka
masło klarowane do smażenia
przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Farsz:

pręga wołowa ugotowana 1/2 kg
cebula pokrojona w kostkę 2 sztuki
ząbki czosnku pokrojone w plastry 2 ząbki
masło klarowane 1 łyżka
Natka pietruszki liofilizowana Prymat 1 łyżka
wywar wołowy 1/2 szklanki

Panierka:

jajka duże 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem

Sposób przygotowania;  

1. Jajka i mleko mieszamy razem. Dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i miksujemy. 

2. Pod koniec wlewamy dla pulchności wodę, dodajemy szczypiorek, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę lub odwrotnie.

3. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cieniutkie naleśniki i odkładamy do przestudzenia. 

4. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek i razem z mięsem mielimy w maszynce do mięsa doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną. Do tak przygotowanego mięsa wlewamy rosół, dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Na smażone naleśniki nakładamy farsz, zawijamy do środka, rolujemy, a następnie wkładamy do rozkłóconych jajek i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak