Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

NALEŚNIKI

mleko 500 ml
jajko 2 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
woda zimna 1/2 szklanki
mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki

FARSZ

kapusta kiszona 1/2 kg
cebula 1 sztuka
pieczarki 1/2 kg
olej rzepakowy 1/4 szklanki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki

PANIERKA

jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki lub więcej
olej rzepakowy - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala...

Kroki postępowania

1
oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut
Krok 1 - krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami  w nucie garam masala... foto
2
kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić
Krok 2 - krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami  w nucie garam masala... foto
3
patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki - - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam sobie do dżemu na deser a osiem na krokiety
Krok 3 - krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami  w nucie garam masala... foto
4
na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijając brzegi zwijać nalesniki w rulony
Krok 4 - krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami  w nucie garam masala... foto
5
jajka dobrze roztrzepać, maczac w jajku dokładnie rulon naleśnika, obtaczać w tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz
Krok 5 - krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami  w nucie garam masala... foto
6
krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem czerwonym................SMACZNEGO!!!
Krok 6 - krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami  w nucie garam masala... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 11.09.2015 08:04
łał ale fajne połączenie smaków :)
Lucan 09.09.2015 21:42
ciekawe połączenie różnych kuchni:)
fotoviderek 09.09.2015 20:50
Chętnie bym skosztował :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak