Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem
W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczypta soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie). Z podanej porcji wyszło mi 7-8 dużych krokietów. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni.
Barszcz:
Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje, niedobór uzupełniamy. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z wodą, w której się moczyły przelewamy je do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy (nie gotujemy). Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.