Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem piernikowo-jaglany

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierniczki glazurowane 200 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
kasza jaglana 1 szklanka
mleko 1,5 szklanki
woda 1 szklanka
sól szczypta
daktyle 10 dag suszone

Porada

Najczęściej stanowi on u mnie dodatek do pieczywa posmarowanego masłem. Do tego szklanka mleka i otrzymujemy pyszne śniadanie na słodko.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem piernikowo-jaglany

Kroki postępowania

1
Kasze jaglaną przelewamy gotująca wodą. Odsączamy. Dzięki temu straci ona posmak goryczki.
Krok 1 - Krem piernikowo-jaglany foto
2
Wodę oraz mleko razem zagotowujemy. Do gotującego płynu dodajemy kaszę. Solimy całość i gotujemy do momentu jak kasza będzie miękka. Ugotowaną studzimy.
Krok 2 - Krem piernikowo-jaglany foto
3
Między czasie daktyle rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, by napęczniały.
Ugotowaną, przestudzona kaszę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej przyprawę do piernika i miksujemy.
Krok 3 - Krem piernikowo-jaglany foto
4
Następnie dodajemy daktyle.
Krok 4 - Krem piernikowo-jaglany foto
5
Na koniec kruszymy i dodajemy do kremu pierniczki. Całość miksujemy około 5 minut na gładki krem.
Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Krok 5 - Krem piernikowo-jaglany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 12.05.2015 17:32
ciekawy przepis
Ola1984 31.01.2015 19:51
Świetny krem :)
Kulinarna Ja 31.01.2015 18:20
pewnie jest pyszny!
Wiktoria29 31.01.2015 17:54
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 31.01.2015 17:19
kapitalny deserek
Cynamonka 31.01.2015 15:26
Genialny pomysł! :D
Kuchenka 31.01.2015 15:07
bardzo ciekawy przepis , musze koniecznie wypróbować
kloruś 31.01.2015 14:06
wygląda fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak