Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem buraczano-ryżowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 g
buraki czerwone pieczone 200 g
olej z pestek winogron 3-4 łyżki
ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku

Porada

Krem podawać jako dodatek do obiadu (do mięs i ryb) oraz jako pastę do pieczywa lub dip do warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem buraczano-ryżowy

Ugotować ryż w woreczku, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Buraki upiec w piekarniku owinięte alu-folią albo włożone do foliowego woreczka przeznaczonego do piekarnika. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.

Do rozdrabniacza włożyć rozkruszony ryż, dodać utarte buraki oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Dolać olej z pestek winogron i zmiksować do uzyskania kremu o aksamitnej konsystencji. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody.

Gotowy krem doprawić świeżym sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hanbes 30.01.2017 11:22
Hm, po raz pierwszy spotkałem się z takim dodatkiem ale uważam że to dobry pomysł i trzeba spróbować. Jako przystawka powinna być super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak