Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalarepy
Kalarepę myjemy i obieramy.
Kroimy na plastry około 1 cm.
W garnku gotujemy osoloną wodę.
Garnek ściągamy z gazu i wkładamy do środka nasze warzywa.
Po 5-7 minutach nasza kalarepa powinna być już miękka.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Sezam, dynię, ser, bułkę tartą, migdały, sól i pieprz mieszamy razem.
Jajka mieszamy (nie dodawałam już do nich soli ponieważ jest w panierce i była w kotletach).
Przystępujemy do panierowania, najpierw jajko, później nasza mieszanka.
Musimy dość mocno docisnąć naszą panierkę, aby podczas pieczenia nie odpadła.
Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Ja te kotleciki podałam w towarzystwie sosu.
Składniki:
Majonez 2 łyżki
Małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
Ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku
Jeden mały ogórek gruntowy starty na tarce bez wody.
Wszystko wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
SMACZNEGO.
Czasem na takie pyszności wpada się zupełnie przypadkiem.