Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jagnięce z dynią gotowaną na parze

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagnięcina 4 kotlety
dynia 500 g
Metaxa 60 ml
miód 3 łyżki
imbir 3 cm
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jagnięce z dynią gotowaną na parze

Kotlety jagnięce umyć i osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i papryką, lekko natrzeć. Dynię obrać, pokroić w średnią kostkę. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Zagotować wodę dodając 1/2 łyżeczki cukru i łyżkę soli. Włożyć do naczynia dynię przykryć i gotować 12 minut, tak by nie była całkiem miękka. Imbir obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony.
Gdy dynia będzie gotowa w drugim garnku rozgrzać mocno miód, dodać przygotowany imbir, chwilę przesmażyć. Dodać do tego ugotowaną dynię. Wymieszać wszystko razem. Na koniec smażenia jagnięciny dolać metaxę i podpalić. Gdy wyparuje alkohol, kotlety są gotowe do podania. Wyłożyć na talerz dynię, kotlety i polać sosem wytworzonym z mięsa i metaxy. Można również polać oliwą z oliwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 01.10.2015 10:47
Na pewno smaczne
Wacław 01.10.2015 10:06
fajne danie obiadowe :-)
Jumper123 01.10.2015 10:04
musi być pyszne
w mojej kuchni 01.10.2015 10:02
pyszne danie do zjedzenia
paulina2157 01.10.2015 07:23
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak