Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne bajaderki świąteczne
Ciasta i herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Masło roztapiamy z mlekiem, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem pudrem. Bakalie oraz posiekaną czekoladę umieszczamy w misce i mieszamy z aromatem rumowym (oraz alkoholem, jeśli go dodajemy). Zalewamy bakalie roztopionym masłem, dodajemy pokruszone ciasta i ciastka oraz dżem i wszystko blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki. Czekoladę mleczną umieszczamy w garnuszku, dodajemy 2 łyżki mleka i powoli podgrzewamy, dokładnie mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Bajaderki dekorujemy polewą czekoladą, kolorowymi posypkami i wiórkami kokosowymi. Można także obtoczyć je w posiekanych orzechach. Bajaderki odkładamy w chłodne miejsce do stężenia polewy czekoladowej.