Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól 2 łyżki
masło 5 dkg
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i umyć. Jeśli są duże pokroić. Zalać wodą, dodać łyżkę soli. Ugotować. Odcedzić i ostudzić.
Krok 1 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
2
Zmielić.
Krok 2 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
3
Dodać jajko.
Krok 3 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
4
Dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
Krok 4 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
5
Wyrobić ciasto.
Krok 5 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
6
Uformować wałeczki.
Krok 6 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
7
Literatką odcinać kluseczki.
Krok 7 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
8
Wodę zagotować. Dodać łyżkę soli. Do gotującej się wody dodać kluseczki. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Krok 8 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto
9
Masełko roztopić. Polać nim kluski. Delikatnie posypać cukrem i podawać.
Krok 9 - Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 04.09.2016 15:53
Takie najbardziej lubię, bez zbędnych dodatków.
pestka 14.12.2014 09:24
z pewnością są też smaczne, na słodko jeszcze nie jadłam
Babciagramolka 12.12.2014 11:52
Nigdy kopytem z cukrem nie jadłam, zawsze podaję je do sosów ( mięsnych , grzybowych ) lub jako dodatek do II Dań np z kapustą z grzybami. Na słodko to tylko kluski leniwe. Muszę spróbować .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak