Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka, szagówki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1-2 sztuki
mąka 1,5-2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka, szagówki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane obieramy i wyciskamy przez praskę lub gnieciemy na gładko tłuczkiem.

Do przestudzonych ziemniaków dodajmy mąkę, duże jajko lub dwa małe, mąkę ziemniaczaną, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto musicie zagniatać szybko, bo inaczej ziemniaki będą chciały więcej mąki.
Krok 1 - Kopytka, szagówki foto
2
W zależności od tego do jakiej potrawy chcemy zrobić kopytka, kroimy je w różnych kształtach.

Na stolnicy podsypanej mąką z ciasta formujemy wałek i kroimy kopytka, posypujemy je lekko mąką, żeby się nie posklejały.
Krok 2 - Kopytka, szagówki foto
3
Kopytka gotujemy na średnim ogniu partiami w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Jeśli chcecie część kopytek zamrozić trzeba je trochę przelać zimną wodą i polać odrobiną oleju, wymieszać i przełożyć do woreczków, albo pojemniczków. Później wrzucić zamarznięte na osolony wrzątek i gotować 1 minutę.
Krok 3 - Kopytka, szagówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 21.03.2013 10:35
Kopytka prezentują się bardzo smakowicie.
Sylwia26 20.03.2013 19:21
ślinka leci
Gary Michy 20.03.2013 18:48
Fajny domowy obiadek :)
Pusia 20.03.2013 18:31
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak