Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 0,5 kg
żółtko jajek 1-2 sztuki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (pół dużego garnka), ostudzić (muszą być letnie)
Krok 1 - Kopytka foto
2
Potłuc ziemniaki
Krok 2 - Kopytka foto
3
Wyrobić ciasto (ziemniaki, mąka, żółtka)
Krok 3 - Kopytka foto
4
Na stolnicy wyrabiać po kawałku kształt kopytek
Krok 4 - Kopytka foto
5
Zagotować wodę (osolona z odrobiną oleju). Do gotującej wody wrzucić kopytka, od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować je jeszcze z 1 minutę.
Krok 5 - Kopytka foto
6
Podawać na gorąco. Można podawać np. z tłuszcze i boczkiem lub z cebulką na słodko. Przepis na cebulę dodałam tutaj:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/326941/cebula-na-slodko-z-tluszczem-dodatek-np.-do-pierogow-kopytek.html
Krok 6 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 17.09.2014 08:52
ach te kopytka , do tego pieczen w sosie i obiad luksusowy.
Futka 16.09.2014 10:57
Ale pychoty - uwielbiam ;D
gibli 17.08.2014 11:08
lubię kopytka:)
Jodaj 31.07.2014 20:02
kopytka , pycha :)
pajbek 30.07.2014 12:02
Dla mnie pyszności :-)
Patriszja
Patriszja 30.07.2014 11:58
kocham

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak