Przepis i sposób przygotowania na: Kolejny tort dla dziadków
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blat
Krem malinowy;
krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu , następnie dodane opłukane i osuszone malinki.
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix- y.
Składanie tortu;
Spodni blat po nasączeniu posmarować dżemem malinowym.
Następnie nałożyć połowę kremu malinowego, przykryć drugim blatem zrobić to samo co z pierwszym blatem , nałożyć resztę kremu malinowego.
Nałożyć ostatni trzeci blat.
Docisnąć dokładnie boki i górę tortu.
Cały tort obłożyć kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waflowymi.
Górę tortu udekorować ozdobami z masy cukrowej (mojego wykonania).
Tym razem postanowiłam zrobić na torcie bukieciki z różyczek.
W koło tort ozdobić rozetkami z kremu śmietankowego oraz zabarwionym kremem śmietankowym.
Cały tort obwiązać wstążką.
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.