Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołduny litewskie

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszne kołduny z polędwicą wołową! Delikatne ciasto i dobrze doprawiony farsz, stanowią duet idealny! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Farsz:

polędwica wołowa 60 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion wołowy 3 łyżki

Ciasto:

mąka pszenna 50 dag
jajko 1 sztuka
woda ciepła 3/4 szklanki
sól do smaku

Porada

Do farszu można dodać również zmielony łój wołowy. Kołduny podaje się do rosołu lub barszczu czerwonego

Przepis i sposób przygotowania na: Kołduny litewskie

Farsz: Mięso zemleć. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć. Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę. Wymieszać składniki farszu. Uformować małe kuleczki.


Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Następnie odstawić na pół godziny pod przykryciem. Rozwałkować cienko ciasto, wykroić kółeczka większym kieliszkiem, nakładać po kuleczce farszu i zlepić.
Ja robiłam przy pomocy pożyczonej specjalnej formy do kołdunów. Na formę nakłada się płat rozwałkowanego ciasta, wkłada kuleczki ciasta i przykrywa drugą połową ciasta. Wałkuje się płat ciasta na formie i od razu wychodzi 19 sztuk kołdunów.

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez około 5 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.02.2016 06:44
bardzo lubię
matesko 25.01.2016 15:47
smakowitości, ale pracochłonne
kasia37 19.01.2016 17:48
kiedyś je zrobię :)
w mojej kuchni 17.01.2016 17:14
i do barszczu i do rosołu
Marta1986 17.01.2016 13:19
pychotka mniam
olkaaa 17.01.2016 13:04
bardzo lubię
Futka 17.01.2016 12:33
Przepyszne kołduny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak