Przepis i sposób przygotowania na: Kokosem z jabłkami
białka ubijamy, gdy zesztywnieją dodajemy cukier, ubijamy razem na sztywno
dodajemy cukier wanilinowy
żółtka mieszamy z octem i dolewamy do powyższych składników cały czas miksując, aż do białości
mieszamy obie mąki, dosypujemy po trochu
na końcu dosypujemy proszku do pieczenia
wylewamy do formy, pieczemy 22 minuty, nie wyciągamy go z foremki po upieczeniu
2. jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy je na upieczony biszkopt
Z wody i cukru robimy syrop: mieszamy i zagotowujemy, a następnie wrzucamy kawałki jabłek, gotujemy je około 2-3 minuty (ważne aby się nie rozgotowały) Następnie wyjmujemy się na sito i odsączamy z syropu.
Budynie rozpuszczamy w niepełnej szklance wody. Syrop ponownie zagotowujemy i wlewamy do niego rozpuszczony budyń.
3. Rozpuszczamy 1 margarynę z 1 szklanką cukru. Dodajemy 25 dag kokosków i smażymy przez chwilę (około 2-3 minuty). Po ostudzeniu dodajemy 2 jajka i miksujemy.
Na biszkopt wykładamy kawałki jabłek, jedne obok drugich, następnie polewamy to ciepłym budyniem i całość przykrywamy kokoskami.
Zapiekamy wszystko 30 minut
Smacznego !!!