Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedliki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Knedliki - kuchnia czeska. 

Składniki:

Składniki:

drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 400 gramów
mleko 125 mililitr
jajko 3 sztuki
kajzerka 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Knedliki

Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do wyrośnięcia. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle.
Podałem pokrojone na kromki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak