Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj zapraszam Was na smaczne proste w przygotowaniu knedle ze śliwkami, które przypominają mi smaki z dzieciństwa, gdy takie knedle przygotowywała mi moja babcia. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.

Składniki:

śliwki 500 gramów
cukier 50 gramów
masło 82% 100 gramów
smietana 18% 200 gramów

składniki na knedle (ciasto)

ziemniaki 500 gramów
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
sól 2 szczypty

Porada

Mąki pszennej od 1,5 - 2 szkl.(w zależności jak ciasto będzie się lepić. Sól do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.
Zarabiamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy, na środek kładziemy śliwkę dodając cukru.
Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę).
Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 11:59
Też je robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak