Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z mięsem i kapustą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
Farsz:
mięso gotowane z kurczaka 25-30 dag
kapusta biała 30-40 dag
cebula czerwona 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie do smaku
smalec 1 łyżka
olej 1 łyżka
boczek wędzony 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z mięsem i kapustą

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno poszatkować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli, przestudzić, osączyć z wody. Ugotowane mięso drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać kapustę i mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
Krok 1 - Knedle z mięsem i kapustą foto
2
Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć.
Krok 2 - Knedle z mięsem i kapustą foto
3
Na oleju zrumienić pokrojony boczek. Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki.
Krok 3 - Knedle z mięsem i kapustą foto
4
Z każdego kawałka uformować krążek, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując knedel. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię
Krok 4 - Knedle z mięsem i kapustą foto
5
Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć an talerze, okrasić zrumienionym wędzonym boczkiem.
Krok 5 - Knedle z mięsem i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 23.12.2013 14:54
przepyszne
eMMe 30.11.2013 12:42
Dla mnie pycha:)
Mniam 30.11.2013 11:25
Z dodatkiem kapusty jeszcze nie jadłam, ale bardzo fajny pomysł.
Ania321 29.11.2013 23:55
ale bym sobie zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak