Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle aroniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
jajko 2 szt
kasza manna 15 dag
masło 2 łyżki
marmolada aroniowa 30 dag
cukier 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cynamon 1 szczypta
sól do smaku
twaróg 75 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle aroniowe

Twaróg mielimy w maszynce a następnie zagniatamy z mąką, kaszą manną i jajkami. Z powstałego ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 5-6 cm i kroimy go na kawałki o grubości ok. 1 cm. Z każdego kawałka formujemy placuszek, na środku kładziemy porcję dość twardej marmolady /ja preferuję kwaskowe smaki dlatego polecam aroniową lub śliwkową/ i zlepiamy formując kulkę. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3 min. od momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Wyjmujemy z wody i odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą, doprawiamy szczyptą cynamonu. Gotowe knedle polewamy zasmażką z bułki tartej i posypujemy cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak