Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski parowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier
olej 3 łyżki
drożdże 2-3 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowane

Kroki postępowania

1
Z podgrzanego mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Poczekać do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kluski parowane foto
2
Do osobnej miski wsypać mąkę, sól i wbić jajka.
Krok 2 - Kluski parowane foto
3
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn.
Krok 3 - Kluski parowane foto
4
Wszystko wyrobić na jednolitą konsystencję. Na końcu dodać olej i znów wyrobić po czym odłożyć ciasto do wyrośnięcia.
Krok 4 - Kluski parowane foto
5
Następnie z ciasta formować kluski.
Krok 5 - Kluski parowane foto
6
Ułożyć je w garnku do parowania i parować około 7 minut.
Krok 6 - Kluski parowane foto
7
Gotowe kluski idealnie pasują na obiad do sosu i mięsa a także na słodko z dżemem.

Smacznego! :)
Krok 7 - Kluski parowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 27.02.2014 14:18
Bardzo lubię :)
Ewelina38 25.11.2013 13:22
uwielbiam je, nawet same, bez sosu :)
magduś83 25.09.2013 17:02
i do tego ciemny sosik:) uwielbiam pychotka
Angelika10 25.07.2013 00:25
jeszcze takich nie jadłam a szkoda :)
anemon 24.07.2013 15:11
A ja najbardziej lubię takie jak u Ciebie, bez nadzienia.
erym 22.07.2013 11:08
bardzo lubie z nadzieniem borowkowym!
Iwusia 20.07.2013 22:42
jak dawno ich nie jadłam :)
patryska76 17.07.2013 16:38
Uwielbiam ;) Ja robię takie z nadzieniem jagodowym :P
Bernadeta1 11.07.2013 18:29
lubię takie z sosem jagodowym
ao_12 10.07.2013 21:30
smaki dzieciństwa
migotka28 10.07.2013 19:23
uwielbiam nadziewane truskawkami czy jagodami,pyszne sa też odsmażane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak