Przepis i sposób przygotowania na: kluski na parze z borówkowym nadzieniem i sosem
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ,dodajemy łyżkę mąki i cukru i czekamy aż zaczną pracować .
Następnie topimy margarynę i studzimy .
Do ubitych żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy ,następnie rum ,wanilię tylko zaiarenka ze środka ,wlewamy zimną stopioną margarynę i mąkę stopniowo mieszając jak długo się da łyżką ,a potem wyrobić ciasto .
Ułożyć na drewnianej desce i lekko rozpłaszczyć ,poczekać aż urosnie przez ok1h jeśli w mieszkaniu jest ciepło .
Następnie wałkujemy całość na ok 1.5 cm i wykrawamy szklanką o średnicy 5cm koła , do rękawa cukierniczego dajemy dżem użyłam domowego jagodowego i wciskamy do każdego wykrojonego kółka ,odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę .
Jeśli mamy garnek do parowania to go szykujemy ,jesli nie to do dużego garnka o szerokiej srednicy wlewamy wodę i zawiazujemy sciereczkę ,bądż wkładamy sitko ,zagotowywujemy wodę i kładziemy kluski ,przykrywamy ,parujemy je ok 10min .
Dobrze jest je po uparowaniu na chwilkę zostawić ,bo są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić ,mozna też ściągnąć razem ze ściereczką .
Następnie przygotowywujemy sos ;
Do kielicha blendera włożyć borówki ,śmietanę i serek wszytsko zmiksować ,jeśli lubimy na słodko dodać troszkę cukru .
Polać kluski i podawać .